2012. január 28., szombat

Egy kis orosz beszéd...

Találtam egy jó kis videót, orosz-angol, néhány köszönés, elköszönés, bemutatkozás, és hasonló kifejezések kezdőknek :) ! Szerintem jó kiindulópont.

Film - Hableány (Pусалка - Ruszalka)

"Balerína vagyok!"

A teljes film magyarul

Színes, orosz film, 2007, 100 perc
gyártó: Central Partnership/Централ Партнершип
rendezte: Anna Melikian
a forgatókönyvet Anna Melikian írta, Natalja Nazorova közreműködésével
Főszereplői:
Mása Salajeva (Alisza Titova)
Jevgenyij Ciganov (Alekszandr Viktorovics "Szása")
Marija Szokova (Alisza anyja)
Násztya Doncova (a fiatal Alisza)
Irina Szkrinicsenko (Rita, Szása barátnője)
Sundance Filmfesztivál (2008) - Legjobb rendező: Anna Melikian
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2008) - FIPRESCI-díj jelölés: Anna Melikian
Sundance Filmfesztivál (2008) - Zsűri Nagydíja jelölés: Anna Melikian
A film fő mondanivalója: nem mindig minden alakulhat az akaratunk szerint, és nem lehet minden film vége happy end. 
Nagyon sok helyen láttam, hogy a filmet vígjátékként tüntették fel - DE! ez nem vígjáték, hanem dráma.

A történet:
Alisza a tengerparton él édesanyjával és nagymamájával, és az a különleges képessége, hogy képes valóra váltani akaratát. Mint minden nem kívánt gyermeket, őt is érdekli, hogy ki az édesapja, és hogy mikor fog hozzájuk visszatérni - gyakran ki is szalad figyelni a matrózokat, és várja, hogy édesapja visszatérjen hozzájuk. Alisza, mint minden kislány, szeretne balerina lenni - ám édesanyja, mint sok más törekvését is - ezt hamar letöri, helyette beadja a kórusba, ám a kislány nem adja fel álmát. Helyette egy álomvilágba menekül.
Egy nap egy idegen matróz jelenik meg a háznál, szállást kér, és Alisza anyja kicsit közelebbről is megismerkedik vele. A kislány rájuk nyit, és annyit mondd: "Áruló vagy, hogy dögölnél meg!" - majd a kislány gyufát keres és felgyullad a házuk. A tűzben senki sem sérül meg. Alisza a tűz után aggódva kérdezi ismét anyját - mikor tér vissza apja? Anyja ekkor közli vele a rideg valóságot - hiába várja apját, ő soha nem fog visszatérni hozzájuk. Alisza pedig megfenyegeti anyját, hogy mindent el fog mondani a visszatérő apjának róla.
Alisza ezután sokáig nem szólal meg, de továbbra is jár a kóruspróbákra, ahol senkinek sem tűnt fel, hogy a lány egy szót sem szól - pont ellenkezőleg, a karvezető megdicséri a lányt, hogy egyre ügyesebb. Mivel nem hajlandó megszólalni, egy kisegítőiskolába kerül, ahol a legjobb szórakozása egy beteg fiúval együtt hogy az akaratukkal lepotyogtatják az almákat egy fáról.
Aliszának újabb vágya támad - el akar utazni. Hamarosan Moszkva felé tartanak egy vonaton, ahol egy hatalmas panelba költöznek be - "Amikor az embernek nincs hová mennie, akkor Moszkvába megy". Itt a lány nagy nehezen talál egy testhez álló munkát, sok keresgélés után - "telefonként" járja a várost, ahonnan megfigyeli a városi életet és annak minden mocskát.
Kedvet kap tanulni is, és le is tesz két vizsgát - ám végül nem akasztják ki a nevét. Megismerkedik Misával, akit szintén nem vettek fel, és a fiú megkörnyékezi a lányt. Alisza ekkor azt kívánja, hogy hadd tanuljon; végül behívják és közlik vele, hogy egy tanuló, aki felvételt nyert, halálos autóbalesetet szenvedett. Misa emiatt elnevezi a lányt varázslónak. Alisza megfogadja, hogy többé nem fog kívánni, Misa pedig felhívja magához, és ismét megkörnyékezi a lányt, de Alisza szó nélkül elmegy onnan.
Alisza első születésnapja Moszkvában - a lány épp egy futballhuligánok általi randalírozásba csöppen, és áldozatul is esik. Ennek a munkahelyén nem örülnek, így a főnöke közli vele - vagy egy hónapig ingyen dolgozik vagy kifizet ezer rubelt, addig is magánál tartja a lány igazolványát. A lány mérgesen megy haza, ahol édesanyja egy ajándékot ad át neki - egy melltartót, ami sokkal nagyobb mint a lány mérete. Alisza depressziótól vezérelve megy ki a Moszkva-folyóhoz, és az egyik híd közepén megáll. Épp ugrana be, amikor is egy férfi szó nélkül megy el mellette, és azzal a lendülettel a folyóba is ugrik. Alisza pedig utána, és kimenti a férfit, akinek másnap a lakásán ébred - a férfinek köszönhetően a lány pedig beleszeret és újra beszélni kezd.
Alexandr, vagyis Szása, takarítónői állást ajánl a lánynak, aki ezt boldogan el is fogadja. Alexandrról kiderül, hogy imádja az aranyhalát, és a hold felszínével kereskedik. A férfi ad a lánynak ezer rubelt, a lány pedig megy és beolvas a főnökének - ám véletlen kidobja a pénzt is, folytatnia kell munkáját.
Egy nap úgy dönt, hogy befesti a haját zöldre - így megy el takarítani Alexandrhoz, akinél épp buli van. Alexandr ismét nekivág a városnak; Alisza pedig akaraterejével ismét megmenti. Telnek-múlnap a napok, Alexandrnál ismét egy buli van - ezen a bulin Alisza megismerkedik Ritával, akivel elszívnak egy-egy mágikus cigit.
Másnap Alisza elkíséri Szását egy reklám-készítésre, ahol a lány felmászik egy mosolyogni nem akaró kisfiú, Kolja, mellé, megkérdezni hogy mi a baj. Közben Alexandr és a fotográfus meglátják a lányt ott fenn, és eldöntik, hogy ő a tökéletes "holdbéli lány", így vele készítenek felvételeket. A sikert egy közös piálással ünneplik meg.
Mikor Alisza legközelebb betér Alexandrhoz, ott találja Ritát - kiderül, hogy a lány a fiú barátnője, aki féltékeny az aranyhalra. Alisza faképnél hagyja a lányt, és sírva bújik bele az új sör-jelmezébe, így járja körbe az esős Moszkvát, végül visszatér Alexandr lakásába, ahol a fiú épp együtt van Ritával. A lány nekik is ugyanazt mondja, mint egykor anyjának; Rita pedig rettentő féltékeny lesz a "sör-maskarás lányra", akinek kulcsa van barátja lakásához. Alisza végül bevásárol, és felmegy Misa lakására; de a fiú visszautasítja, helyette inkább megpróbálja megvigasztalni a lányt, aki végül mégis csak otthon éjszakázik.
Alexandr a reptérre igyekszik, amikor megszólal a telefonja - Alisza hívja, és nagy nehezen lebeszéli a fiút a repülésről; azt hazudja neki, hogy mivel kedd van, a "takarító napja", a nagymamája eljött Alexandr lakására, és meghalt, a fiúnak rögtön vissza kell térnie. Alexandr kelletlenül megy vissza, amikor is meghallja, hogy a gép, amivel repülni akart, összeütközött egy másik géppel. Szása rájön, hogy Alisza az életét mentette meg, így felkerekedik - közben Alisza is boldogan járja a várost, amikor hirtelen elütik és meghal. Alexandr összetalálkozik Ritával, aki azt gondolta hogy a fiú meghalt; és a szerelmes pár újra egymásra talál az utcán...


Képek a filmből:
Alisza az iskolában
"Balerína vagyok"
Szása közli Alisszával, hogy csak pénzért dolgozhat neki
Rita és Szása
a kicsi Alisza
Alisza telefonként és a vele fényképezkedő japán turisták
Alisza zöld hajjal, nagymamájának ruhájában
A moszkvai balettosok, akiket Alisza megles párszor
Alisza és Szása "piálós" bulija
Jó filmezést :) !

2012. január 27., péntek

Himnusz - Az Orosz Föderáció himnusza (jelenlegi himnusz)


A jelenlegi orosz himnusz

Kicsit lehet visszafelé utazunk most, de gondoltam kezdjük a jelenlegi orosz himnusszal :) (illetve az előzővel is, hiszen annak nincs túl sok története sajnos).

A mostani orosz himnusz történetének több érdekes pontja is van. A dallama megegyezik az egykori Szovjet himnusszal, melyet Alekszandr Alekszandrov (1883–1946) írt, szövegét pedig az a Szergej Mihalkov (1913-2009) írta, aki annak idején a szovjet szöveget is, Sztálin felkérése.

1991 és 2000 között az orosz himnusz hivatalosan a Mihail Ivanovics Glinka/Михаил Иванович Глинка által írt A hazafias dal/"Légy dicső, Oroszország!" volt, melynek nem volt szövege. 2000 októberében egy kisebb vita kerekedett a himnusz szövegtelensége miatt, hiszen Putyin szerint a sportolók moráljára és hozzáállására is hatott az, hogy nem énekelhettek semmit (hiszen nem volt mit), mikor az aranyérmeket átvették a 2000-es Olimpián.

A hazafias dal, avagy a szöveg nélküli himnusz

Így vált kívánatossá egy új himnusz elkészítése és bevezetése. A himnuszra pályázatot írtak ki, javasolva (jobban mondva Putyin elnök javasolta) hogy annak zenéje legyen a régi szovjet himnusz alapja, csak egy új szöveget szerettek volna ráíratni, melyet a szovjet himnusz szövegének írója, Szergej Mihalkov írt végül meg. December 8-án a Duma (orosz parlament) szavazott 371-51-1 arányban az új himnuszról. Így, 9 évvel azután hogy Oroszország önálló állammá vált, Oroszország egy új himnuszt kapott. Putyin a törvényt december 20-án írta alá, és hivatalosan először December 30-án játszották le a moszkvai Kreml Palotában egy ceremónián az "új" szerzeményt.
Sok helyen 2001-et említenek, mint hivatalos időpontot, gondolom azért, mert egy himnuszt nem csak meg kell írni és el kell fogadni, hanem elő is kell adni, rögzíteni is kell, illetve több verziót is kell belőle készíteni, amit pl. a televízióknak, rádióknak adnak át/adnak el lejátszásra.
Az új himnusszal természetesen nem mindenki értett egyet, mások támogatták, megint mások pedig paródiát is írtak belőle.
A bal oldali kép érdekessége, hogy ilyen kis hirdetőtáblákkal próbálták népszerűsíteni és megtanítani Oroszországban az új himnusz szövegét. Egyébként ezen a Moszkvában felállított táblán a második versszakot láthatjuk.
A himnuszt egyébként többek között különböző ünnepekkor, az elnöki eskütételkor, a Duma és a Föderációs tanács nyitó és záró ülésén, sporteseményeken, illetve a hivatalos állami ünnepségeken hallható.
Fontos, hogyha felhangzik az orosz himnusz, akkor a nőknek és férfiaknak egyaránt nem szabad viselniük fejfedőt, illetve az Orosz zászlót kell nézniük közben. Azoknak, akik egyenruhát hordanak, tisztelegniük is kell közben.


Az Orosz himnusz eredeti szövege:
Гимн России

(Александр Васильевич Александров – Сергей Владимирович Михалков)

Россия – священная наша держава,
Россия – любимая наша страна.
Могучая воля, великая слава —
Твоё достоянье на все времена!

Припев:
Славься, Отечество наше свободное,
Братских народов союз вековой,
Предками данная мудрость народная!
Славься, страна! Мы гордимся тобой!

От южных морей до полярного края
Раскинулись наши леса и поля.
Одна ты на свете! Одна ты такая —
Хранимая Богом родная земля!

Припев.

Широкий простор для мечты и для жизни
Грядущие нам открывают года.
Нам силу даёт наша верность Отчизне.
Так было, так есть и так будет всегда!

Припев.


Magyar fordítás:
Oroszország himnusza

(Alekszandr Vasziljevics Alekszandrov – Szergej Vlagyimirovics Mihalkov)

Oroszország a mi szent államunk,
Oroszország a mi szeretett országunk.
Erős akarat, hatalmas dicsőség
a tied örök időkre.

Refrén:
Légy dicső, szabad hazánk,
Testvéri népek hatalmas szövetsége,
Elődök adta népi bölcsesség!
Légy dicső, ország! Mi büszkék vagyunk rád!

A déli tengerektől a sarkvidékig
Terültek el erdeink és mezőink.
Egyedüli vagy a világon! Egyedül te vagy ilyen,
Isten védte szülőföld!

Refrén.

Tágas terület a vágynak és az életnek
Nyitnak nekünk az eljövendő évek.
Erőt ad nekünk a hazához való hűség,
Így volt, így van és így lesz mindig!

Refrén.

Film - Szállnak a darvak (Летят журавли - Letyat zsuravli)

"Lomha darvak, kis hajócskák, szállnak fenn az égen,
De jó lenne megfürödni ott, a tengernyi kékben... "

A teljes film magyarul

Fekete-fehér, szovjet/orosz film, 1957,  97 perc
gyártó: Moszfilm
rendezte: Mihail Kalatozov,
a forgatókönyvet Viktor Rozov, saját színművéből írta.
Főszereplői: 
Tatyjana Szamojlova (Veronika),
Alekszej Batalov (Borisz),
Vaszilij Merkurjev (Borisz apja),
Alekszej Svorin (Mark),
Valentyin Zubkov (Borisz barátja).
Az első szovjet film, amely elnyerte az 1958-as cannes-i filmfesztivál Arany Pálmáját.
Szintén az első olyan háborús szovjet film, amely nem a háborús győzelmeket mutatja be, hanem a hátországi emberek tragédiáit. A film fő mondanivalója az, hogy az elkövetett hibákon túl lehet lépni, ha az ember morálisan tiszta marad és részt vállal a közösség sorsából.

A történet
A történet mondhatni egy tipikus szovjet film - két okos, szép, egészséges, félig-meddig értelmiségi fiatalról szól, akik ráadásul még a gyárban is dolgoznak. Veronika és Borisz szerelme boldog, idillikus, hajnalig együtt bolondoznak, és beszöknek a saját házukba, de úgy hogy senkit ne verjenek fel közben. Ez után jön a szép kép megtörése - kitör a háború, pont Veronika születésnapja előtti nap.
Borisz önként jelentkezik a frontra, Veronka/Mókuska ajándékát, egy mókust, kosarában arany mogyorókkal és egy levélkével Veronikának, pedig nagymamájára bízza. A terv szerint a bevonulás előtti vacsorán Veronika is részt vesz, ám miközben Boriszék háza felé tart a tankok okozta dugó miatt elkésik a vacsoráról. Egyből a gyülekezőhelyre siet, ám a két szerelmes ott sem talál egymásra.
A háború egyre csak közeledik Moszkva felé, légitámadások sora éri a várost - egy ilyen támadásban Veronika elveszíti szüleit, és Borisz családja magához veszi a lányt; eddig nem is lenne baj, ha nem lenne ott Borisz unokatestvére, Mark, aki sosem volt közömbös a lány irányt. Egy újabb légitámadás éri Moszkvát, amikor Veronika megmakacsolja magát, és úgy dönt, hogy nem megy le az óvóhelyre. A zongoraművész Mark idegesen játszani kezd, hogy a zongora hangja elnyomja a szirénák majd a bombák hangját - de az ablak kitörik, Veronika pedig Mark karjaiba borul reszketve.
Másnap bejelentik, hogy össze fognak házasodni.
Borisz kinn küzd a fronton, és ritkán ad hírt magáról - egy nap halálos lövés éri a férfit, de a család sokáig erről nem tud. Bíznak benne, hogy a fiú azért nem tud írni, mert a háború miatt a postán is vannak fennakadások. Borisz utolsó perceiben nem az életét látja maga előtt, hanem a Veronkával tervezett esküvőt.
Veronkáék távolabb költöznek a fronttól, egy szibériai kisvárosba, ahol az orvosként dolgozó Borisz apja, Fjodor Ivanics, és nővére, Irina, Veronkával együtt a helyi kórházban dolgoznak. Veronika úgy jár-kel, mint egy szellem, hiszen megbánta már házasságát Markkal, és ezt a férfi szemébe is mondja. Ráadásul már szinte mindenki úgy gondol Borjára, aki meghalt a fronton, kivéve a lányt.
Egy nap egy ápolt katona fájdalmában letépi magáról kötését - mint kiderült azért, mert a kedvese nem várta meg, hanem hozzáment egy felmentést kapott férfihoz. Borisz apja szívhez szóló beszédet mondd a katonák bátorságáról, és a nő kegyetlenségéről és érdemtelenségéről, mely Veronikában ismét felkelti a lelkiismeret-furdalást. Fájdalmában rögtön a vasúthoz fut, hogy ott öngyilkosságot kövessen el - ám mielőtt leugorna megment egy kisfiút, Borkát, aki ki akar futni egy autó elé. A gyermek elveszítette szüleit, így a lány magához veszi, hogy sajátjaként nevelje.
Mielőtt hazaért volna, Mark elvette a mókusát melyet még Borisztól kapott, hogy azt adja ajándékba egy kisfiúnak, aki - legalábbis így gondolják - Mark szeretőjének gyermeke. Irina még inkább felkelti a lányban a gyanút, hiszen még mindig nem tudott megbocsájtani a lánynak hogy elhagyta testvérét, Boriszt. Veronika elszalad Antoninához, a szeretőhöz, ahol épp rálelnek a mókus kosarába rejtett levélre, melyben Borisz arra kéri a lányt, hogy várja meg. Közben Antonina arra kéri Mark főnökét, hogy vigye el kocsikázni - a férfi pedig rögtön Borisz apjához siet, hogy tőle kérjen egy mentőautót, hiszen tett már Ő is szívességet a családnak. Ekkor derül ki, hogy Mark a felmentését pénzért vásárolta, így elkergetik a házból. Veronika is elköltözik, hogy önálló életet élhessen a kis Borkával.
Egy nap a barackokban összetalálkozik egy férfival, Vlagyimirrel, aki a frontról jött egy rossz hírrel - a férfi, mivel nem tudja, hogy a lány Borisz menyasszonya, és Veronika is letagadja hogy a családhoz tartozik, így elárulja neki, hogy Borisz elesett a fronton. Veronka nem hisz neki, hiszen a férfi nem látta a temetést, csak annyit tud, hogy Borisz összeesett.
A háború véget ér, a katonák hazajönnek a frontról. Veronka kisiet a vonatok elé, egy nagy fehér csokorral, és összetalálkozik Sztyepánnal, Borisz barátjával, aki megerősíti a hírt, miszerint a férfi elesett. A férfit rögtön hívják hogy mondjon beszédet - Veronkát ez a beszéd hozza vissza az életbe. A hozott csokrot szétosztja a katonák között, és megfogadja a férfi szavait; építeni fog egy új, szebb világot, ahelyett hogy bánkódna.

Képek a filmből:
Veronika Sztyepán beszédét hallgatja az állomáson
Veronika megkapja Borisz nagymamájától a fiú neki szánt ajándékát,
a kis mókus az arany mogyorókkal
Borisz a fronton
Borisz és Veronika
Veronika és Mark
Borisz, nagymamája és édesapja - Borisz épp a gyülekezőhelyre indul
Újra béke van - Vlagyimir és Veronika a Moszkva partján állnak
Veronika szülei lebombázott házába is berohan
Ha két szerelmes együtt van, akkor akár egy utcamosó autó is könnyen
levizezheti őket... 
Veronika és Borisz a Moszkva felett szálló darvakat figyeli...
Jó filmezést :) !

Első bejegyzés

Szeretem Oroszországot. Megmagyarázhatatlan okok miatt.
Szeretnék oroszul is megtanulni, illetve minél többet megtudni erről a különleges országról, és a bennük élő emberekről.
Mivel - sajnos - nincs lehetőségem ellátogatni oda, így neten keresztül próbál megismerni a nyelvet, a kultúrát, a vallást - filmeken, zenéken, képeken át, illetve egy orosz nyelvtankönyv segítségével :)

A blog nem hiszem hogy naponta fog frissülni, de az is előfordulhat, hogy egy nap több mint egy bejegyzés fog benne születni :) . Remélem sikerül majd érdemesen bemutatni innen a távolból ezt a csodálatos országot!

Fedor Alekseev - A Vörös tér Moszkvában c. festménye (1801)