2012. február 4., szombat

Az orosz teázás kellékei

Boris Kustodiev 1918-as képén, a Kereskedő feleségén, 
jól megfigyelhetjük az orosz teázás hagyományait

Sok néphez hasonlóan az oroszok is nagyon szeretnek teázni, fontos része az étkezésüknek. 2005-ös felmérés szerint az oroszok 82%-a fogyaszt teát naponta! Egyes elméletek szerint a tea a hideg időjárás miatt terjedt el annyira, hiszen a 82%-ban főleg nők és gyerekek tartoznak bele. A férfiak gondolom maradtak a jól bevált vodkánál, esetleg is-is :) ...
Nézzük meg, hogy milyen is a "hagyományos" orosz teázás!

Teák
Hagyományosan a legelterjedett Oroszországban is a fekete tea, de napjainkban a zöldteát kedvelik inkább.
Az orosz teának hagyományosan van egy különleges íze, az "Orosz karaván", ugyanis kezdetben a teákat Kínából tevekaravánok vitték az országba. Az út nagyon hosszú volt, 16-18 hónapig is eltarthatott, mialatt a tea füstös ízt szerzett (a tábortüzek miatt állítólag).
Manapság, a "felgyorsult" világban is gyakran adják mesterségesen ezt a füstös ízt az orosz teáknak.


Mitől más még?
A füstös íz mellett egy másik jellemzője az orosz teának hogy "különleges módon készül" - a teát fémkeretes üvegpohárból isszák. A tealeveleket először a teáskannába teszik, erre engedik a forró vizet - és miután kiöntötták innen, még önthetnek hozzá forró vizet a szamovárból, mindenki ízlése szerint teázhat.
A teát általában citrommal, cukorral ízesítik, lekvárral (!), és természetesen vodkával is ízesítik. Néha a tealevelekkel együtt forráznak 3-6 szegfűszeget, kevés fahéjat, reszelt narancs- vagy citromhéjat. Szibéria több helyén a fogak között tartott kockacukron keresztül isszák a teát.



Samovar/самовар
Ez az egyik legismertebb része az orosz tea-kultúrának, és nem mellesleg a kényelem szimbólumává is vált. Létezik egyébként a "szamovárnak" török testvérkéje is, a "semaver", de róluk most nem szólnék :) ...
Tehát, a szamovár fontos része az orosz teázásnak - ugyanis ez lényegében a "vízforraló" - kezdetben a szamovárok szénnel működtek, de manapság többségük elektromosan működik. A szamovárok egyébként kb. 3,600 éves múltra tekintenek vissza, és az év(ezred)ek során egész sok változáson mentek keresztül...

Ezen a bélyegen egy kora 1800-as évekbeli szamovár található
1830-40 körüli szamovár 
18. századi szamovár
1840-50 körüli szamovár
hagyomány orosz zománc és ezüst szamovár a 19. század végéről 
szintén zománc és ezüst szamovár csészékkel, a 19. század végéről
Még néhány érdekesség: 


- Az oroszok a tea előtt mézből készült "szbityeny"-t ittak.

- Az oroszok a teával 1638-ban ismerkedtek meg, a mongolok révén, Mihály, az első Romanov, cár idején.

- Az első teakóstolást 1638. szeptember 20-án tartották Mihály belső termeiben.

- A Popoff Testvérek magyar nyelvű Árjegyzéke így írja le a szamovártea receptjét az 1900-as évek elején: „A tea elkészítéséhez a legalkalmasabb egy porcelán vagy fayance teáskanna, amelyet előre megmelegítünk. Azután beletesszük a megfelelő mennyiségű tealevelet (minden 2 csészére egy teli kávéskanállal), forró vizet öntünk rá a szamovár csapjából, és körülbelül 5 percig állni hagyjuk. Az így nyert eszenciát a csészékbe töltjük, és forró vízzel felhígitjuk. Az így elkészített tea feltétlenül a felhasznált tea minőségének felel meg."


- Egyes vélemények szerint az oroszok a teázást a kínaiaktól vették át, angol közvetítéssel, ezért is nevezik "csáj"-nak a teát.

- A legrégebbi orosz tea-ízesítési szokás az, hogy egy fél citromot tettek a csészébe és arra öntötték rá a teát.

- Kezdetben az orosz teázás központja Nyizsnij Novgorod volt, ahol Július 5. és Augusztus 25. között teavásárt tartottak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése